REGULI DE SIGURANTA CAND FOLOSIM ARME DE FOC
Cand folosim arme de foc trebuie neaparat sa respectam niste reguli de siguranta atat pt noi cat si pt cei din jur.
Unii care au facut armata in urma cu mai multi ani au fost instruiti cu privire la regulile de siguranta in folosirea armelor fara a li se oferi nicio explicatie logica. Din pacate acestia au invatat regulile de siguranta robotic si le aplica la fel.
In realitate, insa, regulile de siguranta in arme au o logica si o explicatie tocmai pt a face posesorul armei constient de anumite situatii posibile.
Iata care sunt principalele reguli de siguranta atunci cand folosim arme de foc:
- Orice arma va fi considerata incarcata si cu glont pe teava
- Nu indrepta arma catre ce nu vrei sa impusti.
- Nu apesi tragaciul daca nu vrei sa tragi.
- Observa tinta si ce-i in spatele/in jurul ei.
Acum hai sa le explicam logic.
In primul rand am pus pe locul 1 regula tratarii oricerei arme ca fiind incarcata si cu glont pe teava deoarece multi romani considera ca aceasta este cea mai importanta dintre toate. Nu ma crezi? Mergi la poligoanele din Bucuresti sau din tara, cu unele exceptii, si vezi ce zic instructorii de acolo! 😉
Orice arma va fi considerata incarcata si cu glont pe teava – aceasta regula se aplica in cazul armelor care nu sunt ale tale sau pe care nu le-ai verificat tu personal sau pe care le-ai instrainat dupa ce le-ai verificat. Exemplu: tu esti posesor de arma de foc. Cand iei arma la tine o verifici si stii sigur ca nu are glont pe teava, sa zicem. Daca mergi la poligon sa tragi si i-o dai unei alte persoane sa traga cu ea, tu ti-ai instrainat arma; la restituire se impune verificarea din nou a armei. De ce? Pt ca poate tu nu ai supravegheat persoana care trage cu arma ta si nu stii daca a tras toata munitia sau nu; nu stii daca a tras si ultimul cartus din incarcator sau nu etc.
Aceasta regula este foarte importanta pt tot ce inseamna forte de ordine. Atunci cand acestea interactioneaza cu o persoana inarmata, din motive de siguranta evidente, vor considera arma persoanei in cauza ca fiind incarcata si cu cartus pe teava. Astfel, se impune, tot din motive de siguranta, verificarea acelei arme.
Nu indrepta arma catre ce nu vrei sa impusti. – sau sa tii teava armei indreptata intr-o directie sigura. Aceasta regula are mai multe variante, dar esenta este aceeasi. De ce sa nu indrepti arma spre ce nu vrei sa impusti? O data pt ca restul din jurul tau nu stiu daca arma ta este gata de tragere(are glont pe teava) si le creezi, astfel, o stare de agitatie si pericol, iar a doua pt ca, daca ai avea glont pe teava, in situatia unei descarcari accidentale (adica arma trage singura, fara sa apesi tu tragaciul) din varii motive, glontul nu ar lovi nicio persoana si niciun bun apartinand vreunei persoane (animal de companie, masina, fereastra, casa etc.)
Nu apesi tragaciul daca nu vrei sa tragi. – in opinia mea, aceasta este regula nr 1 de siguranta. Se refera la faptul ca, daca ai avea glont pe teava, pozitia degetului pe tragaci poate determina efectuarea unei trageri accidentale. De ce? Pai daca arma este perfect functionala tehnic, glontul nu pleaca daca nu este actionat tragaciul, corect? Iar posesorul armei, daca sta cu degetul pe tragaci, din varii motive poate apasa tragaciul si, astfel, trage involuntar.
Multe au fost cazurile cand posesorii armelor de foc nu au respectat aceasta regula si au tras focuri de arma involuntar. Dpdv anatomic, avem tendinta sa strangem pumnul in anumite situatii (cand aluneci, te impiedici, cand cazi etc.), iar daca in mana ai o arma si nu tii degetul in afara garzii tragaciului si mai ai si glont pe teava, sansele sunt aproape 100% sa tragi involuntar.
Cateva exemple de pe mapamond cu trageri involuntare pe fondul nerespectarii acestei reguli: AICI, AICI, AICI, AICI.
Observa tinta si ce-i in spatele/in jurul ei. – aceasta regula are rolul de a constientiza tragatorul de posibilitatea existentei victimelor colaterale; cu alte cuvinte aceasta regula incearca sa reduca riscul de a avea victime colaterale. De ce sa observi tinta si in spatele/in jurul ei? Pt ca exista riscul sa tragi si sa ratezi, iar gluntul se poate opri intr-o persoana nevinovata sau intr-un bun apartinand unei persoane.
Cand tragi la poligon si ratezi tinta, nu se intampla absolut nimic, nu patesti absolut nimic. Cand tragi in strada si ratezi tinta, poti impusca o persoana nevinovata, fapta pt care vei raspunde penal, civil, financiar etc. Este suficient 1 singur glont sa rateze tinta si poti avea o tragedie. Un exemplu foarte bun vine din localitatea Turcoaia, jud. Tulcea. Detalii AICI. Pe scurt: politistii fugareau cu masinile suspectul unei infractiuni la regimul rutier. La un moment dat acesta opreste masina si incepe sa fuga prin localitate. Politistii se iau dupa el pe jos pe strazile localitatii si incep sa traga. Un glont rateaza tinta si loveste in asfalt, de unde ricoseaza intr-un stalp, iar din acesta ricoseaza si loveste in abdomen un copil ce se plimba pe bicicleta in apropiere. Iata cat de importanta este aceasta ultima regula de siguranta!
Acum ca le-am explicat pe cele mai importante 4 dintre ele, vreau sa va prezint o opinie personala: nu conteaza ordinea in care le stii, dar conteaza sa stii explicatia logica din spatele fiecareia. In felul acesta le vei aplica in mod corect si, inevitabil, vei respecta cronologia logica a lor.
Daca ma intrebi pe mine, prima regula este cea a tragaciului pt ca o arma functionala nu trage daca nu e apasat tragaciul. Si da, chiar daca are glont pe teava, ea tot nu trage pana nu e actionat tragaciul!
Stii cum le-am ordonat eu?
Cand iei o arma in mana,
- Nu apesi tragaciul pt ca
- Ar putea avea glont pe teava, iar din cauza asta
- Nici nu indrepti arma inspre ce nu vrei sa impusti, iar
- Cand tragi, observa tinta si imprejurul ei!
In lume sa stiti ca mai exista reguli de siguranta, acestea 4 nu sunt singurele. Iata cateva dintre acestea:
5. Cunoaste-ti bine arma cu care tragi.
6. Asigura-te ca arma nu este defecta.
7. Foloseste munitie corespunzatoare.
8. Foloseste achipamente de protectie cand tragi.
9. Nu combina armele cu alcoolul si cu drogurile.
10. Curata arma dupa fiecare tragere.
Daca vrei sa afli mai multe, click AICI si AICI.
Eu atat am avut sa-ti impartasesc. Sper ca articolul sa-ti fi fost util in caz ca nu stiai nimic despre regulile de siguranta la arme sau aveai nevoie de explicatii pt clarificarea unor neclaritati.
Nu uita: fie ca esti posesor de arme de foc, fie ca mergi la poligon sa tragi cu ele, da dovada de maximum de responsabilitate cand manuiesti armele de foc si foloseste-lein siguranta atat pt tine cat si pt cei din jurul tau!
Doamne ajuta!