PRIMUL AJUTOR – CAND RASPUNZI LEGAL SI CAND NU?
Ati auzit, probabil, expresia „legea bunului samarinean” si cu siguranta ati crezut ca-i vreo lege anume care are legatura cu bunatatea sau milostenia etc.
Sunteti pe aproape, dar nu pe directia buna. Hai sa lamurim lucrurile: nu exista o lege, dpdv juridic, a bunului samarinean. Aceasta este o scurtatura folosita de persoanele care nu poseda cunostinte juridice. Aceasta „lege a bunului samarinean” reprezinta, de fapt, un fragment din Legea Sanatatii, nr 95/2006; mai exact reprezinta secvente din articolele 93 alin. 1 si 94 alin 1.
Ce spun mai exact aceste 2 articole? Spun faptul ca tu, daca vrei sa-i acorzi cuiva primul ajutor si o faci cu buna credinta si cu scopul de a-i salva viata sau sanatatea, fie ca esti instruit in domeniul asta, fie ca urmezi instructiunile unui profesionist, nu vei raspunde penal sau civil.
In realitate lucrurile nu stau chiar asa, sa stii. Am sa-ti scurtez materialul video in cateva cuvinte, astfel: un tractor intra intr-un pom si ia foc; soferul e facut k.o. si are coloana fracturata; flacarile se extind rapid, iar soferul risca sa arda de viu; tu il scoti din tractor rapid si-i sectionezi maduva spinarii, astfel ca ramane paralizat pe viata. Raspunzi legal pt asta? NU! De ce? Pt ca cel mai grav rezultat care s-ar fi produs daca nu il scoteai din tractor era moartea victimei. Tu, pt ca l-ai scos, traieste; paralizat, dar traieste. Se mai numeste stare de necesitate, conform art 20 Cod Penal.
Mai multe explicatii gasesti in video.
Intre timp, daca gasesti utile informatiile oferite, ajuta-ma cu o donatie pe PATREON!