PRELUNGIREA PERMISULUI DE ARMA – CE ACTE TREBUIE?
In ultimii 3 ani am tot auzit de la posesorii de arma din tara fel de fel de solicitari din partea politistilor AESP din diverse IPJ-uri pentru a le prelungi valabilitatea permisului de arma.
In aceste cateva randuri am sa va prezint concret ce documente/acte spune legea (normele de aplicare) ca trebuie.
Asadar baza legala pt prelungirea valabilitatii permisului de arma sunt: LG 295/2004 si Normele metodologice de aplicare a LG 295/2004 introduse prin HG 11/2018.
Conform art 25 alin 3 din LG 295/2004, (3) Valabilitatea permisului de armă se prelungește de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplinește condițiile prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f), h) și i) și prezintă dovada efectuării unei ședințe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepția posesorilor de arme de vânătoare. Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilității permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilității permisului de armă.
Daca indeplinesti conditiile de mai sus din lege, mergem in Normele de aplicare, unde, la art 40 avem urmatoarele documente ce trebuie depuse de catre solicitant:
a) cerere-tip, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 12; – ti-o da politia
b) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
c) permisele de armă, în original şi în copie, precum şi să prezinte armele înscrise în acestea;
d) certificatul medical prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. c), în original şi în copie; – adica certificat medical, în original şi în copie, eliberat de o unitate sanitară, publică sau privată, autorizată pentru examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile medicale care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2;
e) aviz psihologic, în original şi în copie, din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării, eliberat, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;
f) documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f), după caz, care atestă calitatea ce i-a conferit dreptul de a deţine sau, după caz, de a purta şi folosi arma respectivă. – adica:
i) permis de vânătoare, în original şi în copie, în cazul armelor cu destinaţia vânătoare şi a armelor lungi cu destinaţia tir, pentru care persoana poate solicita acordarea dreptului de deţinere, precum şi carnet de membru vânător, în original şi în copie, în cazul persoanelor care solicită acordarea dreptului de de port şi folosire a armelor de vânătoare;
ii) carnet de antrenor de tir sau biatlon, eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului, sau legitimaţie de sportiv de tir ori biatlon, vizată pe anul în curs de una din federaţiile sportive naţionale de specialitate la care clubul/asociaţia sportivă este afiliat/afiliată, în original şi în copie, pentru arme de tir, iar în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului şi folosirii, trebuie să prezinte şi o adeverinţă din partea clubului sportiv la care este legitimată, care să ateste acordul acestuia cu privire la folosirea armelor al căror proprietar este solicitantul, în cadrul antrenamentelor sau concursurilor oficiale la care urmează să participe;
iii) legitimaţie de sportiv de tir, vizată pe anul în curs de una din federaţiile sportive naţionale de specialitate la care clubul/asociaţia sportivă este afiliat/afiliată, în original şi în copie, o adeverinţă eliberată de una din aceste federaţii, care să ateste calitatea de sportiv de tir categoria I ori de membru al loturilor naţionale sau olimpice, precum şi o adeverinţă din partea clubului sportiv la care persoana este legitimată, care să ateste acordul acesteia cu privire la folosirea armei în cadrul antrenamentelor sau concursurilor oficiale la care urmează să participe, în cazul armelor cu destinaţia tir, din categoria celor utilizate în probele sportive pentru care a obţinut clasificarea sau calificarea, pentru care persoana poate solicita acordarea dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire;
iv) adeverinţă care atestă faptul că titularul, cetăţean român sau rezident al unui stat membru, are calitatea prevăzută la art. 13 alin. (2) lit. a) şi b) din Lege, eliberată de instituţia competentă în acest sens, în cazul armelor cu destinaţia apărare şi pază, pentru care persoana poate solicita numai acordarea dreptului de port şi folosire;
v) atestat de colecţionar precum şi, după caz, adeverinţă eliberată de o asociaţie de colecţionari, constituită în România potrivit prevederilor legale, care să ateste calitatea de membru a solicitantului sau, după caz, carnet de membru al unei astfel de asociaţii, în original şi în copie, vizat pe anul în curs, în cazul armelor cu destinaţia colecţie, pentru care persoana poate solicita numai acordarea dreptului de deţinere;
vi) contract individual de muncă înregistrat în Registrul de Evidenţă al Salariaţilor, contract de prestări servicii sau contract de voluntariat încheiat cu un club/asociaţie sportivă afiliat/afiliată la federaţiile sportive naţionale de specialitate sau cu un club/asociaţie sportivă pentru ramuri de sport recunoscute potrivit legii, dar care nu au încă federaţie sportivă naţională care să ateste, în cazul instructorilor în poligonul de tragere, că sunt în activitate şi desfăşoară efectiv activităţi de instruire, îndrumare şi supraveghere a tragerilor efectuate în poligoanele autorizate.
g) dovada efectuării tragerii experimentale, după caz; – asta nu stiu sa se fi cerut vreodata din 2018 incoace
h) dovada efectuării tragerii anuale în poligon, după caz; – mare atentie aici! Daca nu aduci dovada tragerilor nu ti se prelungeste permisul si trebuie sa depui documentele pt un nou permis de arma.
Asadar doar acestea sunt documentele necesare pt prelungirea valabilitatii permisului de arma. Din cate observati nu va este necesar cursul de instruire teoretica si practica, asa cum am auzit ca solicita unii politisti AESP.
In ce priveste instructorii in poligonul de tragere, acestia trebuie sa prezinte si o adeverinţă eliberată de persoana juridică deţinătoare a poligonului de tragere autorizat, care să ateste faptul că a desfăşurat efectiv activităţi de instruire, îndrumare şi supraveghere a tragerilor efectuate.
In cate zile trebuie sa primiti raspunsul de la politie, adica prelungirea valabilitatii permisului de arma sau refuzul prelungirii? Conform art 41 din Norme, in 30 de zile de la data depunerii dosarului complet!
Acestea au fost cele mai importante informatii pe care cei mai multi mi le-ati cerut. Mai multe detalii aveti in LEGE si in NORME.
Va doresc prelungiri fara probleme si uz de arma legal!