PAREREA MEA DESPRE POLITISTI
Multi le punem diverse porecle: gabori, militieni, sticleti, curcani etc.
V-am promis in urma cu ceva timp ca voi posta pe site un material in care voi vorbi despre politistii romani; mai exact va voi impartasi opinia personala despre ei. De ce? pai am tot realizat materiale video cu si despre ei.
Sa incep cu concluzia, iar voi, daca vreti s-o intelegeti, nu va ramane decat sa lecturati randurile urmatoare: parerea mea despre politistii romani este una relativ buna. Nu te asteptai la asta, nu? Hai, recunoaste! Sigur te asteptai sa-i injur, sa-i fac albie de porci etc. Nici vorba.
Acum hai sa va si explic.
1. Cine sunt politistii romani? – Sunt oamenii de langa noi: vecinul de pe scara, strainul pe langa care treci pe strada, soferul masinii din spatele tau la semafor, mama care-si plimba copilul in parc, tanarul care face biceps cu gantera de 30 la sala etc. Politistii sunt oameni ca si noi ceilalti.
2. De unde provin politistii? – Ei provin din aproximativ aceleasi medii ca si noi ceilalti, exceptand mediile infractionale. Politisti ajung, de regula, elevii si studentii care absolva unitatile de invatamant ale MAI. Au fost si perioade in care puteai sa te angajezi in politie din sursa externa, adica din civilie, fara sa mai faci Scoala sau Academia de Politie. Am fi ipocriti daca am nega faptul ca, cel putin in trecut, la scolile de politie/Academie se inscriau mii de tineri din dorinta de a deveni, evident, politisti.
3. Cat de pregatiti sunt politistii? – Exista mai multe feluri de pregatire la politisti: profesionala, juridica, fizica, tragere, autoaparare etc. Ca sa nu va fac capul calendar voi folosi termenul „pregatire” cu sensul general, cuprinzand toate formele de pregatire mentionate. Asadar, cat de pregatiti sunt politistii? Atat cat vrea fiecare. Nu te-asteptai nici la raspunsul asta, nu? Banuiesc. Da, politistii sunt obligati prin lege continuu sa se pregateasca, dar aici intervine o portita din lege care face aproape neaplicabila sanctionarea politistului pt ca nu s-a pregatit, si ma refer la sanctionarea disciplinara. Un exemplu de portita este asta: scuza ca „eu asa am interpretat legea”. Aceasta scuza, daca este folosita cu scopul de a face rau, politistului nu-i trebuie foarte multa minte ca sa-ti dea amenda pe ceva. Ramane problema ta sa te duci s-o contesti pt ca tu apreciezi ca ai fost sanctionat pe nedrept, iar asta inseamna niste cheltuieli de timp si bani neprevazute. Ca sa revin, pot spune ca avem categoria politistilor care s-au pregatit dupa ureche, au mai furat cate una-alta de la colegii lor mai batrani, au mai aruncat cate-un ochi pe ici pe colo si gata, pregatirea profesionala e satisfacuta. In mintea lor, poate. :)))
Astfel de politisti exista si nu sunt cel mai bun exemplu pentru societate si nici pentru colegii lor. Dar mai exista si politistii foarte bine pregatiti, cititi, cu studii, facultati de Drept absolvite, cu Mastere si/sau Doctorate la activ, unii chiar soareci de birou, intr-un cuvant adevarati juristi! Ei bine, acesti politisti eu apreciez ca fac cinste breslei lor. Ei sunt cei care cunosc legile foarte bine astfel incat orice incercare de a scapa este anulata de vastitatea cunostintelor lor.
Unde ii intalnesti? Depinde sub ce forma intri in contact cu legea :))))) Pot fi de la rutiera, ordine publica, judiciar, arme si munitii, proximitate etc.
Eu am intampinat ambele tipuri de politisti. In ce priveste primul tip, cei cu pregatire profesionala precara, ce-i drept si din pacate pt mine, i-am intalnit pe la inceputurile mele intr-ale Dreptului, cand nu aveam experienta si nici cunostintele actuale.
Pe masura ce a trecut timpul am constatat ca nu m-am mai intalnit cu aceasta categorie. Nu stiu exact care este motivul, dar eu vad doua variante: fie eu am invatat cum sa-i evit, fie ei ma evita pe mine. Avand in vedere prevederile legislative actuale din care reiese usurinta cu care poate avea politia treaba cu tine, cred ca mai degraba ei ma evita pe mine si nu invers. :)))) Chiar de pare asa, nu ma laud, dar ultimul meu contact cu un politist slab pregatit (in opinia mea) a fost in 2018 la faza cu tonfa, cand voia ofiterul ala de la IPJ Braila sa-mi faca dosar pt ca aveam o tonfa pe bancheta masinii, iar de atunci pur si simplu nu m-a mai deranjat nimeni. Sunt 5 ani de atunci.
In prezent relationez foarte bine cu politistii de la AESP din IPJ Braila. Stiu, pare uimitor, dar chiar asa stau lucrurile. Stiti de ce ma duc des la ei? Pt ca oamenii aia chiar sunt inteligenti si cunosc legislatia armelor. Al doilea motiv este ca nu vreau sa incalc legea, iar asta ma obliga sa ma sfatuiesc cu ei atunci cand intampin anumite situatii.
Nu acelasi lucru il pot spune despre unii politisti AESP de la Hunedoara, Bacau, Arad, Dambovita, Tulcea. La Bacau ar fi facut dosare penale vanatorilor care aveau asupra lor, noaptea, termoviziuni de agrement; la Hunedoara unul zicea ca nu poate da avizul pt poligon pt ca el nu are studii de inginerie ca sa confirme ca poligonul are constructiile de siguranta stabilite de normele FRTS; la Arad unii ar fi zis ca-i ilegal sa detii tuburile altor cartuse decat cele pt care esti autorizat; la Dambovita un drept castigat poate fi anulat cand vine vorba de prelungirea valabilitatii atestatului de instructor in poligonul de tragere obtinut pe vechea lege, iar la Tulcea unul zicea ca nu poti trage cu arbaleta pe coclauri, chiar daca amenajezi sau semnalizezi zona unde tragi, pt ca incalci dreptul la libera circulatie al cetatenilor – a uitat, probabil, de perioada plandemiei, cand o gramada de forte de ordine s-au pisat pe dreptul asta. 😉
4. Sunt politistii niste spagari? – Oricine face aceasta afirmatie consider ca greseste enorm de mult pt ca nu toti politistii sunt la fel, nu toti politistii fac aceleasi lucruri etc. Da, au fost, sunt si cu siguranta vor mai fi politisti care iau spaga pt ca fie au asta in sange, fie dau de gustul banului murdar. Se vor opri fie cand vor fi prinsi, fie dupa pensionare (daca nu sunt prinsi intre timp :))) ). Cred ca numarul politistilor onesti, cinstiti si care nu iau spaga este enorm de mare.
Da, vedem la tv stiri cu diversi politisti spagari prinsi, dar alea sunt doar cateva cazuri; posibil sa fie mai multe, dar nedifuzate, posibil sa nu. Nu cunosc adevarul, dar stiu sigur ca urmarile coruptiei pt politisti, cel putin dpdv legal, sunt urate. Fiind functionari publici cu statut special le cresc sansele sa fie condamnati cu executare. Acum va intreb pe voi: merita? Tavi Pertea a facut niste materiale cu salariile din MAI ale diversilor angajati. Nu mi s-au parut neglijabile. Puneti-va in locul unui politist cu salariu de 5000 de lei: merita, pt 100/200/500 euro, sa te duci la puscarie, sa nu-ti mai vezi sotul/sotia, copilul, familia pret de cativa ani? Eu zic un NU categoric!
5. Politistii fac abuzuri? – Pai cum exista politisti spagari, exista si politisti abuzatori, dar la fel ca mai sus: nu toti comit abuzuri. Iar legat de asta vreau sa clarific un lucru important pt opinia publica: ceea ce vedeti pe YouTube si facebook, acele filmulete in care multi striga „abuz”, din ce am vazut eu cam 98% sunt false abuzuri; acelea sunt filmulete postate de dragul de a pata imaginea fie a politistului cu care cetateanul nemultumit a intrat in contact, fie a intregii institutii; un alt motiv pt care lumea posteaza astfel de filmulete este pt a atrage atentie in social media. Un exemplu este acest clip. Soferul nu doar ca nu cunoaste legea in sinea lui, dar minte ca o cunoaste si o face si public. Cand auziti afirmatii de genul „…te obliga legea sa…”, fiti 99% convinsi ca acea persoana habar n-are despre lege 😉 Un alt exemplu in care cetateanul se face de cacat este acesta. Pe mine ma uimeste cat de usor accepta unii sa ne demonstreze cata incultura legislativa au, desi legea (Codul Rutier) se preda la scoala de soferi pe care se prezuma ca au frecventat-o; altceva ce ma uimeste este usurinta cu care se propaga prostia pe net. Este fantastic! Unul afirma o tampenie, iar altii o preiau si o dau mai departe incredibil de usor si de rapid fara sa verifice daca e adevarata acea tampenie.
Unii politisti comit abuzuri in serviciu, daca ne referim la definitia infractiunii de abuz in serviciu din Codul Penal prevazuta la art 297
Hai sa va spun un secret: abuzul in serviciu, desi pare usor de savarsit, este mai dificil de probat. Mai mult decat atat, comiterea lui a devenit conditionata de o decizie a Curtii Constitutionale Romane din 2016 care, pe scurt, „constată că dispoziţiile art. 246 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Cu alte cuvinte se retine infractiunea de abuz in serviciu daca este indeplinita, pe langa celelalte conditii de existenta, conditia ca autorul sa iti incalce tie drepturile sau interesele legitime prin incalcarea legii de catre acesta. Exemplu: politistul de la AESP este obligat sa-ti elibereze permisul de arma in timpul stabilit de lege, daca tu indeplinesti toate conditiile, iar el nu vrea sa ti-l dea pe motiv ca tu lui ii pari periculos. Asta e un abuz in serviciu real. Ceea ce vedeti pe net, diverse filmulete, sunt cacaturi postate de oameni care nu cunosc legea, dar vor sa para cunoscatori.
6. Politistii trag bine cu arma? – Nu toti, dar depinde ce inseamna „sa traga bine” pt fiecare. Daca va ganditi doar la precizie, sa stiti ca precizia nu e totul si este variabila. Una e sa tragi precis din stand pe loc, alta e din miscare si cu totul alta din deplasarea masinii, iar exemplele pot continua.
M-ati auzit vorbind despre diverse spete in care politistii au tras fie in suspect, fie in masina acestuia. In unele cazuri au rezultat victime colaterale, dar de cele mai multe ori de vina a fost soferul masinii in care s-a tras. In decembrie 2021 a fost un caz la Turcoaia, jud. Tulcea, in care politistii au tras in suspect dupa ce acesta a coborat din masina si a luat-o la fuga pe strazile din localitate, iar un glont a ratat tinta si, din ricoseu, a lovit un copil ce se plimba cu bicicleta in apropiere. Aici, din informatiile prezentate publicului, eu am tras concluzia ca vina apartine politistului. Nu mai stiu nimic de acel caz.
Asadar, revenind la intrebare, in opinia mea multi politisti poate c-ar trage bine, dar consider ca nu sunt pregatiti profesional ca sa traga dupa hoti.
Asadar iata cateva argumente aduse in sustinerea opiniei personale despre politistii romani.
Vedem pe net tot mai multe materiale video, unele de la asa zisi activisti – dintre care unul isi ia bataie des de la oamenii locurilor pe unde merge, iar aceste materiale, dupa ce ca sunt de o valoare educativa subunitara, incurajeaza privitorii sa aiba o atitudine sfidatoare si ostila fata de politisti si fortele de ordine in general.
In acest fel apare tendinta de generalizare si uite cum fortele de ordine devin inamicul public numarul 1!
Pentru cei ce cred ca nu li se poate intampla absolut nimic daca denigreaza politistii si celelalte forte de ordine, va atasez un link cu decizia Judecatoriei Petrosani intr-un caz de patare a imaginii politistilor. Dragii mei, chiar daca unora nu ne plac politistii, jandarmii, localii etc., sa stiti ca si ei sunt cetateni ai acestei tari si beneficiaza de aceeasi protectie a legii ca si noi ceilalti. Asta nu inseamna ca, daca nu ne place de ei, trebuie ca noi sa incalcam legea.
Eu va multumesc mult daca ati citit pana la final si mi-ar placea sa stiu ce parere aveti voi despre politisti. Postati raspunsul pe Facebook intr-un comentariu la aceasta postare. Rugamintea mea este sa nu folositi cuvinte vulgare.
Doamne ajuta!