INCIDENTELE CU REPLICI DE AIRSOFT DIN ULTIMA PERIOADA
Daca v-ati uitat pe la stiri, in ultima perioada, aproximativ ultimele 4 luni, la noi in tara au avut loc cateva incidente in care au fost folosite in mod ilegal replici de airsoft. Cel mai neplacut caz vine de la Suceava unde victima a fost lovita intr-unul din ochi si risca sa-si piarda vederea cu acesta.
In materialul video am facut o analiza a stirilor prezentate pe tv si internet pe acest subiect, vizand calitatea informatiilor prezentate; de asemenea am analizat din punct de vedere juridic si social utilizarea replicilor de airsoft.
Cu aceasta ocazie doresc sa va reamintesc tuturor ce spune legea despre replicile de airsoft; fac acest lucru deoarece am observat ca la stiri se prezinta informatii pe care le consider denaturate, incomplete sau incorecte.
Asadar, ce sunt replicile de airsoft?
Conform definitiei din legea 295/2004 actualizata, „replici de arme tip airsoft – replici după arme și dispozitive militare reale, la scară 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe bază de gaz neiritant, construite pe principii asemănătoare armelor, care nu folosesc muniții, ce aruncă proiectile nemetalice;”
Unde se incadreaza, din punct de vedere legal, replicile de airsoft?
Ele se incadreaza la categoria armelor si dispozitivelor neletale nesupuse autorizarii, conform anexei la legea armelor, litera E punctul 5.
Ce destinatii au replicile de airsoft, conform legii armelor?
Conform anexei legii 295/2004, replicile de airsoft au urmatoarele destinatii: colectie, agrement si utilitara.
Cine are voie sa le cumpere?
Conform art 57 alin 10 din legea 295/2004, „(10) Armele și dispozitivele neletale prevăzute în categoria E din anexă pot fi procurate în România de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani.„
Unde si in ce conditii pot fi folosite replicile de airsoft?
Conform art 65 alin 4 din legea 295/2004, „(4) Armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului și tirului sportiv pot fi folosite în spații delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spații special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiții încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viața persoanelor.„ De asemenea, conform art 93 din Normele metodologice de aplicare a legii 295/2004, „Desfășurarea unor activități sportive sau de agrement pe domeniul public, ce implică portul și folosirea replicilor de arme tip airsoft sau a dispozitivelor paintball, este permisă numai în următoarele condiții:
a) există acordul autorității publice locale cu privire la desfășurarea activității, dacă activitatea se desfășoară pe proprietatea publică sau privată a acesteia;
b) locul sau traseul de desfășurare a activității nu este frecvent circulat de populație;
c) perimetrul de tragere să fie semnalizat cu bannere sau plăcuțe de semnalizare amplasate în locuri vizibile, având inscripția „ATENȚIE – PERICOL DE ACCIDENTARE – ACTIVITĂȚI DE TIP AIRSOFT/PAINTBALL”;
d) persoana responsabilă cu organizarea activității să notifice în prealabil unitatea de poliție competentă teritorial cu privire la data, locul și intervalul orar în care va avea loc activitatea, precum și numărul estimativ al persoanelor participante;
e) persoanele participante sunt dotate cu echipamente de protecție individuală.”
Cum se transporta replicile de airsoft?
Conform art. 65 alin. 6 din legea 295/2004, „(6) Armele sau dispozitivele neletale prevăzute la alin. (1)-(4) pot fi transportate de la domiciliul, reședința sau, după caz, locul de rezidență al deținătorului la locul unde urmează să se desfășoare activitățile pentru care sunt destinate, numai dacă acestea sunt ținute în husă, bagaj ori ambalaj și nu sunt încărcate cu muniție.”
Ce riscam daca incalcam aceste prevederi legale? Aveti aici un material video despre contraventiile la legea armelor, ce cuprinde si acest aspect.
Vizionare placuta si nu incalcati legea!