CAZUL FETEI ATACATA DE URS IN BUCEGI
Recent s-a produs o adevarata tragedie in zona Muntilor Bucegi, mai exact pe traseul Jepii Mici unde o tanara de 19 ani a fost atacata de urs, iar ulterior a murit.
Trupul neinsufletit i-a fost recuperat de catre salvamontisti cu dificultate intrucat ursul, o femela de 4-5 ani, pazindu-si prada – trupul fetei – i-a atacat si pe salvamontisti.
A fost nevoie ca ursul sa fie ucis de catre un vanator pt ca trupul fetei sa fie recuperat in siguranta.
Scanteia care a explodat internetul a fost deschiderea de catre anchetatori a unui dosar penal pe braconaj cinegetic.
Multe persoane si-au exprimat nemultumirea cu privire la acest aspect, considerand ca este incorect pt autoritati sa procedeze astfel si, de asemenea, opinand in mod eronat ca nu ai voie sa te aperi de urs, viata acestui animal fiind mai presus de viata omului.
In materialul video realizat am explicat, sper destul de bine si de clar, aspectele juridice din spatele acestui dosar penal de braconaj cinegetic si anume: in multe situatii deschiderea unui dosar penal reprezinta doar o formalitate, insa una necesara pt anchetatori pt a desfasura diverse activitati necesare aflarii adevarului; practic, dosarul penal reprezinta baza legala necesara politistilor si procurorilor pt a efectua diverse activitati de aflare a adevarului, cum ar fi: audierea unui martor, efectuarea unei perchezitii domiciliare sau informatice, efectuarea unor expertize criminalistice etc.
In cazul nostru vanatorul care a impuscat mortal ursul consider ca a tras legal, in conditiile starii de necesitate, prev. de art 20 NCP.
Analizand continutul starii de necesitate observam ca uciderea ursului era singura solutie ca sa nu ucida pe vreunul dintre salvamontistii care au intervenit.
De ce era asta singura solutie? Simplu: ursul fuge mai repede decat tine, se poate catara in copac, iar ideea de-a te preface mort inseamna mai putin efort pt animal ca sa te prinda.
Daca ursul nu i-ar fi atacat pe salvamontisti poate ca nu ar fi fost ucis, dar animalul i-a atacat, punandu-le in pericol viata. Drept urmare a fost impuscat.
In ce-l priveste pe vanator acesta nu are motive de ingrijorare pt libertatea sa, judecand pe baza informatiilor facute public de mass-media.
Raportul medico-legal al victimei a aratat, spune mass-media, faptul ca aceasta a suferit vatamari incompatibile cu viata atat in urma caderii de la inaltime cat si in urma atacului de urs.
Ceea ce trebuie sa stie familia victimei este ca are dreptul sa primeasca despagubiri de la stat conform prevederilor legii 407/2006, art 13^1, dupa cum urmeaza:
(1) În cazul atacurilor exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 și 2, soldate cu rănirea/decesul unei persoane fizice, se vor acorda victimei despăgubiri de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare și/sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de mediu, care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, de la momentul producerii incidentului, precum și daune morale.
(2) Daunele morale prevăzute la alin. (1) vor fi proporționale cu zilele de inactivitate raportate la salariul în plată avut. În cazul în care victima nu este salariată se va acorda o sumă proporțională cu echivalentul salariului minim pe economie obținut de o persoană în activitate.
(3) În cazul decesului, se vor acorda sume compensatorii pentru familia victimei, reprezentând echivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA SI:
CE RISTI DACA REFUZI DRUGTESTUL CU ARMA LA TINE?
TEST PLACA ANTIGLONT NIJ IIIA DE PE ALIEXPRESS