Ai voie sa porti cutit pe strada?
Ei bine, am mai vorbit despre acest subiect intr-un material video, dar am sa va prezint si in scris aspectele legale.
Asadar, multi dintre voi au ramas cu ideea invechita ca nu ai voie sa porti asupra ta, in niciun loc public, cutit, rozeta, baston telescopic, spray lacrimogen si alte obiecte periculoase pt ca-ti face politia dosar penal. Este? Va zic eu ca asa e, judecand dupa experienta.
Faza e ca aceasta interdictie legala a existat in legea 61/1991 privind ordinea publica pana in februarie 2014 cand a intrat in vigoare Noul Cod Penal care defineste destul de clar care sunt obiectele periculoase, in ochii legii, si unde nu ai voie sa le porti si nici sa le folosesti. Aceasta prevedere se regaseste la articolul 372 cod penal. Redau mai jos textul integral al articolului:
Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase
(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-372″
Ce observam in textul de lege? O clarificare a situatiilor unde nu avem voie sa purtam si nici sa folosim acele obiecte periculoase. De asemenea legea nu specifica absolut nimic despre dimensiunea obiectelor cu lama, daca lama trebuie sa aiba tais dublu sau o anumita lungime! Asta pt ca multi m-ati intrebat de nenumarate ori aceste aspecte.
Am intalnit situatii in care politistii si jandarmii intocmeau lucrari penale persoanelor fizice care purtau cutit/spray lacrimogen/bata/etc. asupra lor sau in masina, desi nu se aflau in locurile prevazute si cerute obligatoriu de lege pt ca fapta sa constituie infractiune. Multe din aceste cazuri le-am intalnit la Braila. Inclusiv eu am fost pe punctul de a mi se intocmi dosar penal de catre un ofiter al IPJ Braila, in 2018, pt simplul motiv ca, la un control al masinii, aveam pe bancheta din spate o tonfa si nu eram in niciunul din locurile interzise de articolul din lege. Aceste actiuni le consider abuz in serviciu, infractiune ce se pedepseste destul de aspru pt personalul MAI.
Acum hai sa lamurim, pe intelesul tuturor, aceasta prevedere legala! Aveti mai jos cateva intrebari, foarte des adresate mie de la urmaritori si nu numai, carora le-am oferit raspuns dupa cum urmeaza:
- Poti purta cutit si alte obiecte periculoase pe strada? – Da, poti, cata vreme nu esti la o adunare publica(greva, protest, miting, etc.) sau intr-un loc special amenajat si autorizat pt distractie sau agrement(loc de joaca pt copii, baza sportiva, teren de tenis/fotbal/sport/etc.) sau la o manifestare cultural-sportiva(concert, meci, teatru etc.)
- Daca esti bucatar de meserie si cumperi un set de cutite, poti urca in autobuz/tramvai/tren/etc. cu ele? – Legal nu, pt ca legea interzice portul cutitului in mijloace de transport in comun.
- Poti purta pe strada electrosoc? – Da, in conditiile de la pct. 1
- Poti purta in masina cutit/rozeta/spray lacrimogen/etc.? – Da, in conditiile de la pct. 1
- Are ce sa-mi faca politia/jandarmeria daca ma prinde cu cutit la mine? – Legal nu ar trebui sa-ti faca nimic, cata vreme nu te aflai in locurile interzise expres de lege, conform pct. 1
- Daca merg la padure, pot purta la mine un cutit? – Da, poti, cata vreme, repet, nu te afli in locurile prevazute la pct. 1
- Pot sa port la mine o sabie de cavaler medieval pe strada? – Oricat de absurd suna intrebarea, legal da, ai voie, cata vreme nu te afli in locurile mentionate la pct. 1
- Aceasta prevedere legala nu cumva incurajeaza portul obiectelor periculoase in locuri publice? – Ba da, dar n-am facut eu legea; aceasta a fost vointa legiuitorului. Daca ma-ntrebati pe mine, o consider o prevedere legala buna pt cetateni deoarece le permite accesul mult mai usor la mijloace de aparare a dreptului la viata si integritate fizica in legitima aparare, conform art 19 cod penal.
- Ce fac daca am cutit la mine si trebuie sa intru in sediul Politiei? – Conform alin. 3 al art 372, este interzis sa intri cu cutitul in sediul institutiilor si al autoritatilor publice, motiv pt care cutitul va fi lasat in custodie lucratorilor de la intrarea in sediul de Politie.
Ce inseamna „portul/folosirea fara drept”? Inseamna ca legea nu i-a conferit unei persoane sau unei categorii de persoane dreptul sa poarte sau sa foloseasca ceva. In situatia noastra, daca ne uitam cu atentie in legile de organizare si functionare ale Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera Romane observam ca se mentioneaza in mod expres faptul ca angajatii acestor instituii au dreptul sa foloseasca diverse obiecte dintre cele considerate de lege ca fiind periculoase: spray lacrimogen, bastoane, electrosocuri etc.
Redau actele normative care mentioneaza aceste drepturi ale fortelor de ordine:
Legea 218/2002 – Politia Romana
Articolul 44
Polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când:
a) utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat; sau
b) aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
Legea 550/2004 – Jandarmeria Romana
Articolul 29
În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române folosește armamentul din dotare cu muniția aferentă, veste antiglonț, scuturi de protecție, căști cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apă sau coloranți, arme cu glonț de cauciuc sau coloranți, cătușe, cai și câini de serviciu, dispozitive sonore și luminoase, mijloace blindate, lucrări și mijloace genistice, precum și orice mijloace de protecție și de imobilizare aflate în dotare, în următoarele situații:
a) pentru împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;
b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităților publice sau ale altor instituții de interes public ori privat și care, avertizați și somați, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum și împotriva grupurilor organizate care împiedică desfășurarea normală a activității pe căile de comunicații, în locurile publice și în alte obiective importante;
c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine și întreprind acțiuni ce pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forțele de ordine sau alte persoane învestite cu funcții ce implică exercițiul autorității publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violență.
OUG 104/2001 – Politia de Frontiera Romana
Articolul 31^4
Polițistul de frontieră este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant-lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale persoanei, atunci când:
a) utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat;
b) aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
Aceste structuri, in timpul serviciului, au dreptul sa poarte si sa foloseasca aceste obiecte; drept urmare rezulta faptul ca aceste structuri, pt indeplinirea atributiilor de serviciu au dreptul sa poarte si sa foloseasca aceste obiecte in locurile interzise de lege pt celelalte categorii de persoane. Interdictia de port si folosire pt celelalte categorii de persoane poate parea ca o limitare a drepturilor si discriminatorie, insa probabil ca legiuitorul a luat in calcul reducerea riscului de savarsire a unor acte de violenta cu obiecte periculoase in locurile unde pot exista mai multe victime simultan, cu ocazia folosirii singulare a unui obiect periculos. Adica: la un concert in aer liber, daca dai cu spray lacrimogen vei afecta mai multe persoane simultan, avand in vedere concentratia mare de oameni adunati acolo. Nu vei avea acelasi efect daca dai cu spray pe strada, unde afectezi 1-2-3 persoane odata. Sau daca scoti o sabie si incepi s-o invarti in acea aglomerare de oameni de la concert vei rani foarte multe persoane simultan si intr-un interval de timp foarte mic, comparativ cu aceeasi actiune facuta pe strada, la intamplare.
Asadar, in concluzie, voi trebuie sa retineti faptul ca, din 2014 si pana in prezent, portul si folosirea cutitului, batei, rozetei, bastonului si a altor obiecte periculoase este mult mai relaxata si da, legea ne da voie sa le purtam pe strada, cata vreme nu ne aflam in vreuna din situatiile interzise.
Sper ca acest articol este lamuritor in privinta subiectului tratat.
Doamne ajuta si respectati legea!